1 Δεκεμβρίου 2014

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Άλλη Όψη

Η “Άλλη Όψη” είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο συστάθηκε τον Ιούλιο του 2007 στη Θεσσαλονίκη. Βασική δράση της “Άλλης Όψης” είναι η οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Κύριος στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η απόκτηση υψηλότερου επιπέδου αυτονομίας των συμμετεχόντων με κινητική αναπηρία, μέσω της ομότιμης υποστήριξης και συστηματικής εξάσκησης.

Η ιδέα για τη δημιουργία της “Άλλης Όψης” προήλθε μέσα από τη γνωριμία μας με τη Σουηδική μη κερδοσκοπική οργάνωση Rekryteringsgruppen. Η οργάνωση Rekryterringsgruppen έχει εμπειρία 30 ετών στην οργάνωση και υλοποίηση τέτοιου είδους εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στα πλαίσια της συνεργασίας, Σουηδοί εκπαιδευτές με αναπηρία και υποστηρικτικό προσωπικό, συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της “Άλλης Όψης” μεταφέροντας την πολυετή γνώση και εμπειρία τους. Παράλληλα, εκπαιδευτές με κινητική αναπηρία και υποστηρικτικό προσωπικό από την “Άλλη Όψη” συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στη Σουηδία ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία.

Μέχρι σήμερα, η “Άλλη Όψη” έχει πραγματοποιήσει πέντε εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιπλέον, από τα μέσα του 2010 η “Άλλη Όψη” διοργανώνει δράσεις για την προώθηση και ανάπτυξη του αθλήματος Ράγκμπι με Αμαξίδιο στην Ελλάδα. Το Ράγκμπι με Αμαξίδιο είναι ένα δυναμικό Παραολυμπιακό άθλημα που απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους με τετραπληγία. Μέχρι πρότινος, ήταν ένα άγνωστο άθλημα στην Ελλάδα, όμως πλέον εξελίσσεται ταχέως προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον. Στα πλαίσια της δράσης πραγματοποιούνται τακτικές προπονήσεις της ομάδας Ράγκμπι με Αμαξίδιο στην Αθήνα, στους χώρους του Δημοτικού Γηπέδου Γλυφάδας. Η ανάπτυξη του αθλήματος Ράγκμπι με Αμαξίδιο αποτελεί τη νέα δράση της “Άλλης Όψης”. Ξεκίνησε στα μέσα του 2010 και εξελίσσεται ταχέως προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι να καλυφθεί το κενό της απουσίας του αθλήματος από τη χώρα μας. Το συναρπαστικό αυτό άθλημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα, το άθλημα ήταν μέχρι πρότινος εντελώς άγνωστο, καθώς απουσίαζε τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και εθνικής ομάδας.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Άλλη Όψη” είναι διάρκειας 13 ημερών και πραγματοποιείται σε χώρο που διαθέτει προσβάσιμες ξενοδοχειακές υποδομές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν άνθρωποι με κινητική αναπηρία λόγω πάθησης ή βλάβης στο Νωτιαίο Μυελό, που έχουν αποκτήσει τετραπληγία (παράλυση στα χέρια και στα πόδια) ή παραπληγία (παράλυση μόνο στα πόδια). Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Άλλη Όψη” στελεχώνεται από εκπαιδευτές με κινητική αναπηρία και υποστηρικτικό προσωπικό. Το γεγονός ότι η εκπαίδευση πραγματοποιείται από εκπαιδευτές που έχουν οι ίδιοι κινητική αναπηρία είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν κατακτήσει υψηλό επίπεδο ανεξαρτησίας, οι οποίοι έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να μεταδίδουν όλη τη γνώση και εμπειρία τους στους συμμετέχοντες.

Το υποστηρικτικό προσωπικό αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων, πολλοί από τους οποίους είναι εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές ή νοσηλευτές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκπαίδευση ανθρώπων με κινητική αναπηρία. Όλοι και όλες εκπαιδεύονται δωρεάν σε ειδικά εντατικά σεμινάρια που διοργανώνει η «Άλλη Όψη», ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν σωστά όλες τις καθημερινές προσωπικές ανάγκες των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εκμάθηση τεχνικών χειρισμού αναπηρικού καθίσματος, στην ενδυνάμωση και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν δραστηριότητες όπως είναι το μπάσκετ και το ράγκμπι με αναπηρικό κάθισμα, το κολύμπι, η τοξοβολία, η ιππασία, η οδήγηση τετράτροχων μοτοσικλετών, το κανό και το τένις.

Από την αρχή της ίδρυσής της, η “Άλλη Όψη” συμμετέχει σε κοινωνικά δρώμενα στις τοπικές κοινωνίες. Ένας βασικός τρόπος παρέμβασης είναι η διοργάνωση βιωματικών δράσεων σε τοπικές κοινωνίες, μέσω των οποίων δίδεται η δυνατότητα σε καθημερινούς πολίτες οποιασδήποτε ηλικίας να αντιληφθούν το αναπηρικό κάθισμα ως αναγκαίο μέσο μετακίνησης και όχι ως φορέα στιγματισμού. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται είτε στα πλαίσια άλλων μεγαλύτερων διοργανώσεων (όπως στα πλαίσια του φεστιβάλ “Ευχαριστούμε που Ενοχλείτε”), είτε ως μεμονωμένες παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία (όπως η δράση στην πλατεία Κολινδρού με τίτλο “Κολινδρός με Άλλη Όψη”). Τέλος, η “Άλλη Όψη” προσκλήθηκε να παρουσιάσει τις δράσεις της στο TEDxThessaloniki το οποίο είναι ένα ετήσιο συνέδριο όπου παρουσιάζονται οι πλέον διαπρεπείς και πρωτοποριακές ιδέες.


Περισσότερες πληροφορίες:
Άλλη Όψη
Νίκης 53, 56431 Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης
Τηλ.:  2312201602
Fax:  2312203702
e-mail:  info@alli-opsi.gr
www.alli-opsi.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP