12 Αυγούστου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2012


Η 12η Αυγούστου έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας. Κάθε χρόνο, η 12η Αυγούστου είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα, ένα σύνθημα που επικοινωνεί την κατεύθυνση και τους στόχους των πρωτοβουλιών για τη νεολαία μέσα στο έτος και που παρέχει επίσης ένα ενωτικό μήνυμα κάτω από το οποίο τα άτομα μπορούν να αντλήσουν έμπνευση για να αναλάβουν δράση. Το θέμα που έχει επιλεγεί για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2012 είναι “Οικοδομώντας έναν καλύτερο κόσμο, συνεργαζόμενοι με τη νεολαία”. Αποτελεί μια παγκόσμια έκκληση στους νέους για δράση, καθώς και άλλους φορείς σε όλο τον κόσμο, να αναπτύξουν και να συμμετάσχουν σε συμπράξεις με τους νέους και για τους νέους με απώτερο σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας παρέχει μια σημαντική ευκαιρία να εισακουστούν οι εκκλήσεις των οργανώσεων νεολαίας και των κρατών σε όλο τον κόσμο για να ενισχυθούν οι μηχανισμοί συνεργασίας με τους νέους μέσα από καινοτόμους τρόπους. Τα Ηνωμένα Έθνη, τα κράτη, η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας, τα πανεπιστήμια και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα να συνεργαστούν αποτελεσματικά με τους νέους, ιδιαίτερα στους τομείς της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας, της ένταξης στην πολιτική, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εκπαίδευσης.

Η συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους όλων των φορέων είναι απαραίτητη για να ανταποκριθεί στις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Η αποτελεσματική συνεργασία είναι το κλειδί για την αξιοποίηση αυτών των προσπαθειών. Οι συμπράξεις μπορούν να αυξήσουν τις ευκαιρίες για επιτυχία με τη μόχλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των πόρων, των κοινών συμφερόντων και της πολυμορφίας ώστε να αυξήσουν τον αντίκτυπο των προσπαθειών του κάθε εταίρου.

Ο ΟΗΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας διοργανώνοντας δράσεις σε θέματα που σχετίζονται με τους τομείς προτεραιότητας της πενταετούς Ατζέντας Δράσεων του Γενικού Γραμματέα Ban Ki-moon και της ανάπτυξης του Σχεδίου Δράσης για τη Νεολαία από τον ΟΗΕ. Μερικά από αυτά τα θέματα αφορούν την εκπαίδευση, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, την ένταξη στην πολιτική και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ “Για να απελευθερωθεί η δύναμη των νέων ανθρώπων, πρέπει να συνεργαζόμαστε με αυτούς”...

Σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στην Ελλάδα, οι οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες δεν βοηθούν τη νεολαία και την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην κοινωνία από μέρους της. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ποσοστά των ενηλίκων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στατιστικά, η νεανική ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 54,9%, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με το 2008 πριν το ξέσπασμα της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, οι νέοι αγωνίζονται καθημερινά για να πετύχουν τους στόχους τους σε όλα τα πεδία που είναι ενεργοί: στην εκπαίδευση, την εργασία, την επιχειρηματικότητα, την πολιτική. Είναι η δύναμη της προόδου και της δημιουργίας, οι διαχρονικοί φορείς της αλλαγής που προσπαθούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των προηγούμενων γενεών. Οι νέοι αξίζουν έναν καλύτερο κόσμο και αγωνίζονται για να το πετύχουν...

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP