1 Μαΐου 2012

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Κλίμακα


Η Κλίμακα ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με δραστηριότητες που στοχεύουν τόσο στην διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Προσφέρει υπηρεσίες ιατρικές, ψυχοκοινωνικές, ειδικής υποστήριξης και φροντίδας σε άτομα και ομάδες ευπαθείς με πολλαπλά προβλήματα που χρήζουν συστηματικής και ολοκληρωμένης παρέμβασης. Συμβάλλει στον περιορισμό των ανισοτήτων, στις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα δημόσια αγαθά, στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.

Η Κλίμακα αποτελεί εξέλιξη ενός Αστικού Συνεταιρισμού της “Κλίμαξ”, που ιδρύθηκε το 1996 στα πρότυπα των Κοι.Σ.Π.Ε., με στόχο την εργασιακή ενσωμάτωση ατόμων που αντιμετώπιζαν ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα ή/και ήταν προερχόμενοι από πολιτισμικά ιδιαίτερες ομάδες που βίωναν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σήμερα, η Κλίμακα λειτουργεί μονάδες ψυχικής υγείας υπό τη μορφή οικοτροφείων, ξενώνων, προστατευμένων διαμερισμάτων, κινητών μονάδων και κέντρων ημέρας. Παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης, θεραπευτικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης των ατόμων που πάσχουν. Με κύριο άξονα τις εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η Κλίμακα, αναπτύσσει δράσεις για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών και των επιπτώσεων του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καθώς και άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, προγράμματα παροχής συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, διακρατικές συνεργασίες, αποστολές ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Κλίμακα είναι:
  • Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου
  • Αναγνωρισμένος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός (Μ.Κ.Ο)
  • Εγγεγραμμένη στο Ειδικό Μητρώο της Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών (Υ.Δ.Α.Σ.). Η Υ.Δ.Α.Σ. είναι υπεύθυνη για την επίσημη βοήθεια της Ελλάδας προς χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου σε ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό επίπεδο
  • Κοινωνικός φορέας εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχει υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας
  • Εγγεγραμμένος φορέας στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων του φορέα χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.), από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Προστασίας και από χορηγούς.

Η Κλίμακα δουλεύει για την ισότιμη συνύπαρξη των ανθρώπων πέρα από κάθε διάκριση, για το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, επειδή η διαφορετικότητα δεν αποτελεί δικαιολογία για τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πιστεύει στον άνθρωπο και στο δικαίωμά του για ποιότητα ζωής πέρα από κάθε διάκριση που γεννά, ευνοεί και αναπαράγει αποκλεισμούς και ανισότητες. Υπερασπίζεται πρωταρχικά δικαιώματα ατόμων και ομάδων που σε πολλές των περιπτώσεων στερούνται βασικών και θεμελιωδών αγαθών. Δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης και εργασιακής ένταξης στο πλαίσιο προγραμμάτων μέσω των οποίων οι αποκλεισμένοι πληθυσμοί συμμετέχουν ενεργά και όχι μόνο ως αποδέκτες της προσφερόμενης βοήθειας. Ενδυναμώνει προς την κατεύθυνση της σταδιακής αυτονόμησης, της αντιμετώπισης των προβλημάτων και της υπεύθυνης διεκδίκησης δικαιωμάτων. Περιλαμβάνει στο έμμισθο προσωπικό της Κλίμακας άτομα από ευάλωτες κατηγορίες. Το ποσοστό των εργαζομένων που προέρχονται από ομάδες ευάλωτες ή υψηλού κινδύνου ανέρχεται στο 30% του συνόλου και στόχος της είναι να αυξηθεί στο μέλλον. Τέλος, η Κλίμακα αποσκοπεί στην ουσιαστική υποστήριξη ατόμων με ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα.


Περισσότερες πληροφορίες:
Κλίμακα
Ευμολπιδών 30-32, 11854 Κεραμεικός-Αθήνα
Τηλ.:  2103417160-3
Fax:  2103417164
e-mail: central@klimaka.org.gr
www.klimaka.org.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP